Leva med åderförkalkning

Det är viktig att man försöker leva på ett sätt som är sunt för hjärtat även efter det att man fått behandling för sin åderförkalkning. Det gäller oavsett vilken behandling man fått. Man bör bland annat sluta röka, äta bra och motionera regelbundet.

Hur vet man då att man äter bra och får man äta något fett överhuvudtaget?

Kolesterol är ett fettämne som kroppen bildar själv och som har mycket viktiga funktioner att fylla. En normal mängd kolesterol är hälsosamt för hjärtat. Förhöjda kolesterolvärden däremot utgör en riskfaktorer för våra kranskärl. Eftersom vi också får i oss kolesterol med maten som vi äter kan det därför bli nödvändigt att lägga om sina egna kostvanor.

Fett är en av kroppens tre viktigaste energikällor. Det finns dock olika typer av fett: mättat, enkelomättat och fleromättat. Mättat fett, som finns i smör, ost och hårda margariner, höjer blodfettvärdet. Enkelomättat och fleromättat fett däremot kan användas utan att blodfetterna höjs. Dessa fetter hittar du i olivolja, rapsolja och fet fisk. Uppnår man inte tillräcklig effekt med en sund kosthållning kan blodfettssänkande mediciner ges som komplement.
Man kan också sänka sina kolesterolvärden genom att:

  • gå ner i vikt
  • undvika överflödigt socker
  • motionera regelbundet

Ett måttligt intag av alkohol möter inget hinder, men stora mängder ökar kolesterolvärdet och är direkt skadligt för hjärtat.

De flesta som behandlats för blodkärlsbesvär bör ha fortsatta kontroller. Diskutera gärna med din läkare om vilka målsättningar som gäller just för dig.

Informationen på denna webbplats bör inte användas som ett substitut för ett samtal med din läkare. Tala alltid med din läkare angående diagnos och behandling.

Uppdaterad: 2010-12-09

Section Navigation

Additional information

Take Charge

Contact Us

Medtronic AB
Hemvärnsgatan 9
Box 54
171 54 Solna
Medtronic
work Tel +46 (8) 568 585 00
work Fax +46 (8) 568 585 01
Order/Kundservice
Medtronic
work Tel +46 (8) 568 585 10
work Fax +46 (8) 568 585 11
Medtronic
Medtronic
Sweden