Leva med endovaskulärt stentgraft

Det är viktig att man försöker leva på ett sätt som är sunt för kroppen även efter det att man fått behandling för sitt aneurysm, pulsåderbråck. Det gäller oavsett vilken behandling man fått. Man bör bland annat börja äta bra, motionera regelbundet, ha kontroll på sin vikt och sluta röka.

Rökningen är den viktigaste riskfaktorn för kärlsjukdom. Rökningen minskar syreavgivandet till blodkärlen med bildning av åderförkalkning som följd. Det är därför väldigt viktigt att man slutar röka omgående om man drabbas av dessa besvär.

Kolesterol är ett ämne som bildas i kroppen och som har viktiga funktioner att fylla. En normal mängd kolesterol är hälsosamt för blodkärlen. Förhöjda blodfetter däremot utgör en riskfaktor för våra kärl. Eftersom vi också får i oss kolesterol med maten som vi äter kan det därför bli nödvändigt att lägga om sina kostvanor.

Fett är en av kroppens tre viktigaste energikällor. Det finns dock olika typer av fett: mättat, enkelomättat och fleromättat. Mättat fett, som finns i smör, ost och hårda margariner, höjer blodfettvärdet. Enkelomättat och fleromättat fett däremot kan användas utan att blodfetterna höjs. Dessa fetter hittar du i olivolja, rapsolja och fet fisk. Uppnår man inte tillräcklig effekt med en sund kosthållning kan blodfettsänkande mediciner ges som komplement. Man kan också sänka sina blodfetter genom att:

  • gå ner i vikt
  • undvika socker
  • motionera regelbundet

Ett måttligt intag av alkohol möter inget hinder, men stora mängder ökar blodfetterna och är direkt skadligt för blodkärlen.

De flesta som behandlats för blodkärlsbesvär bör gå på fortsatta kontroller. Diskutera gärna med din läkare om vilka målsättningar som gäller just för dig.

Informationen på denna webbplats bör inte användas som ett substitut för ett samtal med din läkare. Tala alltid med din läkare angående diagnos och behandling.

Uppdaterad: 2010-11-01

Section Navigation

Additional information

Take Charge

Contact Us

Medtronic AB
Hemvärnsgatan 9
Box 54
171 54 Solna
Medtronic
work Tel +46 (8) 568 585 00
work Fax +46 (8) 568 585 01
Order/Kundservice
Medtronic
work Tel +46 (8) 568 585 10
work Fax +46 (8) 568 585 11
Medtronic
Medtronic
Sweden