Om diskbråck i nacken

Du känner troligen till diskbråck i nacken (cervikalt diskbråck), även om du inte vet att denna typ av nackont kallas så. Smärtan beror på att en disk i nacken brister så att diskens innanmäte trycker mot omgivande nerver i halsen. För vissa kan ett behandlingsalternativ vara att ersätta den skadade disken med en konstgjord disk.

Nacksmärta och andra symtom som orsakas av diskbråck är vanliga problem för många vuxna. Halsen består av många olika anatomiska strukturer, bland annat muskler, ben, ligament och leder. Varje struktur har nervändar som kan påverkas vid störningar av strukturen och ge smärta.

Definition

Vävnaden mellan kotorna i halsen kallas intervertebrala diskar. Diskarna består av ett mjukt, geléaktigt innanmäte och en hård omgivande hinna.

De intervertebrala diskarna skapar en led mellan varje kota i halsryggen så att den blir rörlig. När diskarnas yttre hölje går sönder kan det mjuka innanmätet tränga ut genom öppningen – det bildas ett diskbråck.

Orsaker

När vi åldras blir diskarna i ryggraden mindre flexibla och elastiska. De ligament som omger diskarna blir skörare och går lättare sönder. Ett diskbråck kan ge tryck på intilliggande spinala nerver (radikulopati) eller på ryggmärgen (myelopati) och orsaka smärta.

Symtom

Ett diskbråck i nacken kan orsaka nacksmärta, smärta som strålar ut i armen, smärta i axlarna och domning eller stickningar i armar och händer. Smärtupplevelsen och typen av smärta kan variera från molande och svårlokaliserad till en skarp, brännande smärta på en viss punkt.

Oftast är smärta både i armarna och i nacken de första tecknen på att nervrötterna irriteras av ett problem i nacken. Symtom som domning, stickningar och särskilt svaghet i armmusklerna är varningstecken på att det kan röra sig om ett allvarligt problem. Svaghet i armarna är definitivt ett tecken på att du bör söka läkare för din nacksmärta.

Riskfaktorer

Den nötning och förslitning av ryggraden som kommer med åldern kan ge diskbråck i nacken. Diskbråck kan också orsakas av repetitiva rörelser eller av en skada på ryggraden.

Diagnos

Diagnosen diskbråck börjar med en grundlig fysisk undersökning av nacke, armar och ben. Läkaren kontrollerar rörlighet och rörlighetsomfång i nacken och tittar efter tecken på att nervrötterna eller ryggmärgen påverkas av ett diskbråck.

Läkaren kan be dig markera i ett diagram var du har symtom i form av smärta, domning, stickningar eller svaghet. Det kan också hända att du får göra en röntgenundersökning eller en magnetresonanstomografi.

Informationen på denna webbplats bör inte användas som ett substitut för ett samtal med din läkare. Tala alltid med din läkare angående diagnos och behandling.

Uppdaterad: 2011-02-09

Section Navigation

Additional information

Take ChargeContact Us

Medtronic AB
Hemvärnsgatan 9
Box 54
171 54 Solna
Medtronic
work Tel +46 (8) 568 585 00
work Fax +46 (8) 568 585 01
Order/Kundservice
Medtronic
work Tel +46 (8) 568 585 10
work Fax +46 (8) 568 585 11
Medtronic
Medtronic
Sweden