DBS-stimulatorn gav Maiju ett nytt liv

Maiju är hjälpt av sin DBS-stimulator

Maiju Laakso i Ylöjärvi nära Tammerfors fick sina första svåra epilepsianfall i 10 årsåldern och det dröjde inte länge innan epilepsidiagnosen var klar. Under åren hann Maiju prova många olika läkemedel, läkemedelskombinationer och vagusnervstimulering för sin svåra epilepsi. Men efter hand slutade behandlingarna att fungera och anfallssituationen förvärrades. DBS stimulatorn som implanterades våren 2010 gav Maiju ett nytt liv.

När läkarna på Tammerfors universitetssjukhus i början av 2009 för första gången tog upp möjligheten av DBS-stimulering, hade Maijus epilepsibehandlingar slutat fungera och hon hade inget att förlora. I något skede hade hon fått höra ”Visst kan vi hålla dig helt anfallsfri med mediciner, men då sover du hela tiden”. Den massiva medicineringen förvandlade Maiju till en vandrande zombie. Efter att hon fått en vagusnervstimulator inopererad, blev anfallssituationen bättre för ett tag och hon klarade till och med av arbetspraktik.

– När jag hade fått vagusnervstimulatorn, gjorde jag arbetspraktik på en förskola. Jag trivdes verkligen bra där och barnen hade en naturlig inställning till epilepsianfallen. Men de flesta människor har faktiskt varit rädda för att komma fram och hjälpa mig. Som till exempel en gång när jag rastade hunden och skadade mig rejält under ett anfall. Då lyckades jag till sist larma en bekant med hjälp av mobilen, berättar Maiju.

Innan anfallssituationen förvärrades försökte Maiju trots sin sjukdom leva ett aktivt liv. Hon har exempelvis provat på bungy jump och har haft ridning som intresse. På hästryggen har hon aldrig drabbats av svåra epilepsianfall eftersom liten fysisk aktivitet har hjälpt att hålla de värsta anfallen i schack. Vid flera tillfällen har dock sjukdomen äventyrat Maijus liv. Exempelvis på en resa till Kreta för några år sedan fick Maijus man Tuomas agera livräddare då Maiju var nära att drunkna under ett epilepsianfall på grunt vatten.

Innan Maiju fick en DBS-stimulator, hade hon dagligen epilepsianfall. Varje vecka hade hon 2-3 dagar med 20-100 epilepsianfall med endast korta uppehåll på några minuter mellan. Det kunde pågå i upp till fem timmar.

DBS-stimulatorn förändrade allt

Med en patientprogrammerare kan patienten aktivera stimulering genom ett tryck på anfallsknappen

Med en patientprogrammerare kan patienten aktivera stimulering genom ett tryck på anfallsknappen

En DBS-stimulator inopereras under huden nedanför nyckelbenet. Den förhindrar epileptiska anfall genom att avge små elektriska impulser som leds via en ledare och elektroder till målområdena i hjärnan. Maiju fick vänta till våren 2010. Hon var en av fem första patienterna som fick en DBS stimulator på Tammerfors universitetssjukhus.

– Först tog de bort vagusnervstimulatorn och opererade sedan in DBS-stimulatorn på motsatt sida. Så nu har jag symmetriska ärr, förklarar Maiju leende.

Till att börja med fungerade DBS-behandlingen verkligen bra och Maiju hade helt anfallsfria dagar. Men sedan försämrades tillståndet igen. Detta är dock helt normalt eftersom det kan ta några månader att optimera behandlingen. Stimulatorn trimmades in och medicineringen justerades. Nu fungerar behandlingen så bra att medicindoserna har minskats och en av de tre medicinerna har satts ut.

Tack vare DBS-behandlingen har Maijus epilepsianfall blivit mycket lindrigare och hon har exempelvis inga stora anfall längre. Numera kan hon ha 3-4 helt anfallsfria dagar i veckan. Det är dagar då hon till och med kan glömma bort att hon har epilepsi.

– Förut hade jag anfall varje dag. Ett par gånger i veckan hade jag så kallade ”blackout”-anfall då jag föll som en fura eller segnade ner. Jag var ofta helt blåslagen och skämdes för att visa mig ute. Nu är anfallen i regel så korta och lindriga, att jag inte ens märker av dem. Det handlar snarare om förvirringstillstånd, och jag kan till exempel prata nonsensspråk mitt i en mening. När anfallet är över fortsätter jag samtalet utan att ha tappat tråden.

Livet har förbättrats på många sätt tack vare patientprogrammeraren

– Livet har förbättrats på många sätt. Nu kan Tuomas koncentrera sig på sitt arbete när han inte får larmsamtal hemifrån och han slipper oroa sig för mitt liv. Förut kunde jag ofta inte ens gå utanför dörren men nu är det inte längre något problem för mig att rasta våra tre hundar. Tuomas har förstås märkt att jag har blivit mycket piggare och gladare, att jag har mer framtidstro. Jag har ju alltid tyckt om blommor och nu kan jag till och med tänka mig att gå en trädgårdsutbildning.

Innan DBS-behandlingen var det helt uteslutet för Maiju och Tuomas att skaffa barn. För ett år sedan flyttade de till ett större hus och nu planerar de familjetillökning. Läkaren har redan gett sitt klartecken.

– Nu vill vi fylla de här tomma rummen med barn, sammanfattar Maiju framtidsplanerna.

Informationen på denna webbplats bör inte användas som ett substitut för ett samtal med din läkare. Tala alltid med din läkare angående diagnos och behandling.

Uppdaterad: 2012-09-10

Section Navigation

Additional information

Contact Us

Medtronic AB
Hemvärnsgatan 9
Box 54
171 54 Solna
Medtronic
work Tel +46 (8) 568 585 00
work Fax +46 (8) 568 585 01
Order/Kundservice
Medtronic
work Tel +46 (8) 568 585 10
work Fax +46 (8) 568 585 11
Medtronic
Medtronic
Sweden