Operationen:
Vad kan man förvänta sig?

Implantation av en implanterbar hjärtmonitor är ett okomplicerat ingrepp. Hjärtmonitorn är ungefär lika stor som ett paket tuggummi. Den sätts in i under huden i övre delen av bröstet. Det område där det kortvariga ingreppet ska göras lokalbedövas. Därefter görs ett litet snitt (en incision) och monitorn sätts in. Under ingreppet är du vid fullt medvetande och kan kommunicera med läkaren och operationspersonalen.

An insertable cardiac monitor is inserted just beneath the skin in the upper chest area

Detaljbild - En implanterbar hjärtmonitor sätts in under huden i övre delen av bröstet.

Efter implantationen får du anvisningar av din läkare om vad du ska göra härnäst. Du får information om vissa tillfälliga restriktioner när det gäller ansträngande aktiviteter som medför armrörelser, om hur operationsstället ska skötas och om hantering av patientaktivatorn.

Normalt kan du redan en kort tid efter implantationen av hjärtmonitorn återuppta dina normala aktiviteter. Du kan simma, bada och träna med hjärtmonitorn utan att behöva oroa dig för att den ska komma till skada.

Efter implantationen kommer din läkare att kalla dig till regelbundna återbesök för att läsa av den information om hjärtrytmen som har registrerats i hjärtmonitorn (programmeringsanordningen kan kommunicera med hjärtmonitorn genom huden med hjälp av en liten sändare och du känner inte av avläsningen alls).

Om den implanterbara hjärtmonitorn har registrerat hjärtats elektriska aktivitet vid tidpunkten för en störning av förmaksrytmen kan din läkare utifrån denna registrering fastställa huruvida dina besvär kan kopplas samman med rytmstörningen. Eller så kan läkaren sätta in läkemedelsbehandling utifrån diagnosdata.

 

Informationen på denna webbplats bör inte användas som ett substitut för ett samtal med din läkare. Tala alltid med din läkare angående diagnos och behandling.

Uppdaterad: 2011-02-02

Section Navigation

Additional information

Take Charge

  • REVEAL® XT, patientmanual
  • På resa
    • Bär du en pacemaker eller en implanterbar defibrillator från Medtronic? Ska du ut och resa och undrar vart du kan vända dig om du skulle behöva klinisk hjälp under semestern? Sök i vår databas! Klicka här

       

Contact Us

Medtronic AB
Hans Werthéns Gata 19
Box 1230
164 28 Kista
Medtronic
work Tel +46 (8) 568 585 00
work Fax +46 (8) 568 585 01
Order/Kundservice
Medtronic
work Tel +46 (8) 568 585 10
work Fax +46 (8) 568 585 11
Medtronic
Medtronic
Sweden