Med nytt batteri kan 95-åriga Thordis fortsätta leva sitt aktiva liv

Thordis Margrethe Düring Petersen

Överläkare Michael Sørensen från danska Hvidovre Hospital, är övertygad om att Tordis är en världssensation. Vid 95 års ålder har hon nyligen fått sitt InterStim batteri utbytt och kan fortsätta leva ett aktivt liv.

Thordis föddes 1918, i slutet av första världskriget. I över ett kvarts sekel arbetade hon som städerska på sjukhuset i Frederiksberg i Danmark. Hennes son och dotter har sedan länge gått i pension. Hon har fem barnbarn, fem barnbarnsbarn och ett av barnbarnsbarnen ska snart få tillökning. Hon har levt ett långt och aktivt liv och man skulle kunna tro att Thordis Margrethe Düring Petersen vid det här laget skulle ha dragit sig tillbaka till en passiv tillvaro på ett äldreboende. Kanske ligger det också nära till hands att tro att hennes problem med att hålla tätt och svårigheter att hinna till toaletten i tid skulle kunna lösas med en trave blöjor och en inställning från sjukvården om att sådant får man leva med som 95-åring.

Men som tur är gäller inte detta Thordis. Hon har nämligen fått en så kallad neurostimulator inopererad. Den lilla apparaten, storleksmässigt jämförbar med ett stoppur, har opererats in i skinkan på Thordis och stimulerar nerverna med hjälp av elektriska impulser. Detta innebär att Thordis slipper oroa sig för ”olyckor” och att inte hinna till toaletten i tid. Thordis lider nämligen av fekalinkontinens vilket innebär att hon utan neurostimulatorn inte kan kontrollera sin avföring och inte hade känt sig bekväm att leva det utåtriktade och aktiva liv hon gör idag.

Alla föreställningar om en svag och inaktiv gammal dam förvinner snabbt när man träffar Thordis.  Hon har just fått en ny neurostimulator med fulladdat batteri inopererad. "Jag är så tacksam för att Michael Sørensen gör sig besvär med att hjälpa en så gammal människa som mig", säger Thordis och ler mot överläkaren som remitterade Thordis till terapin för första gången 2006. "Tiden innan jag opererades var fruktansvärd. Jag bröt samman och bara grät den dagen jag förstod att jag inte längre kunde känna av när jag behövde gå på toaletten. Fullständigt kaos var det!" berättar hon.

Överläkare Michael Sørensen från Hvidovre Hospital är säker på att Thordis är en världssensation. "Jag har inte dubbelkollat det, men jag är rätt säker på att Thordis nog är den äldsta personen någonsin att få den här typen av behandling", berättar han. ”Men för mig är det viktigt att bedöma utifrån den enskilda patienten och för Thordis del var detta den optimala lösningen. Hon är fortfarande väldigt pigg och aktiv", säger han och avbryts av Thordis. "Så sant, och du har redan blivit inbjuden till mitt 100-års jubileum 2018. Det är ett absolut måste att ha dig där”, försäkrar hon honom med ett stort leende.

Innan Thordis lämnar sjukhuset, kommer hennes neurostimulator att justeras så att den fungerar helt optimalt. Hon småpratar lite med läkaren, som hjärtligt berättar att hon aldrig slutade prata och ställa frågor under operationen. "Men vi ses ju så sällan!" förklarar Thordis skrattande men säger samtidigt att hon ser fram emot att komma hem nu. Hon vill hinna förbereda lite innan familjen kommer på middag. För idag, precis som alla andra torsdagar, samlas familjen hemma hos Thordis.

Informationen på denna webbplats bör inte användas som ett substitut för ett samtal med din läkare. Tala alltid med din läkare angående diagnos och behandling.

Uppdaterad: 2013-10-04

Section Navigation

Additional information

Contact Us

Medtronic AB
Hemvärnsgatan 9
Box 54
171 54 Solna
Medtronic
work Tel +46 (8) 568 585 00
work Fax +46 (8) 568 585 01
Order/Kundservice
Medtronic
work Tel +46 (8) 568 585 10
work Fax +46 (8) 568 585 11
Medtronic
Medtronic
Sweden