Behandlingsmöjligheter vid lumbal spinal stenos

De smärtsamma symtomen vid lumbal spinal stenos – förträngning av ryggmärskanalen – brukar behandlas med vila, sjukgymnastik, läkemedel eller dekompressiv kirurgi, men nu finns ett annat behandlingsalternativ som bara kräver ett litet kirurgiskt ingrepp – ett minimalinvasivt ingrepp: Medtronics X-StopPK® IPD®.

När diagnosen lumbal spinal stenos har ställts kan din läkare rekommendera konservativ behandling för att lindra smärtsymtomen. Om konservativ behandling inte fungerar kan nästa alternativ vara en kirurgisk åtgärd.

Konservativ behandling

I vissa fall kan smärtan i rygg och ben som orsakas av lumbal spinal stenos behandlas med läkemedel, kortikosteroidinjektioner, vila och sjukgymnastik. Om symtomen förvärras kan det hända att konservativ behandling inte ger lindring och läkare och patient kan i det läget överväga mer kraftfulla behandlingsalternativ.

Dekompressiv kirurgi

Den vanligaste kirurgiska behandlingen av lumbal spinal stenos är dekompressiv laminektomi, ibland i kombination med spinal fusion (steloperation). Ingreppet innebär att delar av kotor, ligament och/eller utbuktande diskar som ger kompression av nerver och/eller av ryggmärgen tas bort.

Processus interspinosus-implantat

X-StopPK® -implantatet förs in med ett minimalinvasivt kirurgiskt ingrepp. X-StopPK®-implantatet är utformat för att sitta kvar permanent mellan taggutskotten i ryggraden och förhindra att nerverna kläms ihop, men det går att ta bort implantatet. Eftersom inga strukturellt viktiga skelettdelar tas bort vid ingreppet ger X-StopPK®-implantatet dig och läkarna möjlighet att välja andra alternativ senare om din ryggradssjukdom förvärras.

 

Informationen på denna webbplats bör inte användas som ett substitut för ett samtal med din läkare. Tala alltid med din läkare angående diagnos och behandling.

Uppdaterad: 2010-11-10

Section Navigation

Additional information

Contact Us

Medtronic AB
Hemvärnsgatan 9
Box 54
171 54 Solna
Medtronic
work Tel +46 (8) 568 585 00
work Fax +46 (8) 568 585 01
Order/Kundservice
Medtronic
work Tel +46 (8) 568 585 10
work Fax +46 (8) 568 585 11
Medtronic
Medtronic
Sweden