Dorthe kunde hålla tätt direkt när hon fått sin neurostimulator

Dorthe är hjälpt av sin neurostimulator

Strålande glad öppnar Dorthe dörren till sin villa och välkomnar oss. Inifrån köket kommer doften av nygräddat bröd. Genast fascineras jag av den energi och livsglädje hon utstrålar. Ingen kan ana att hon har ett nästan 20-årigt lidande av ofrivillig blåstömning bakom sig. I februari 2012 fick Dorthe nämligen en nervstimulator som gjort att hon nu kan gå ut utanför dörren utan att väskan är laddad med bindor och ombyteskläder.

Tillsammans med sin make lever Dorthe i ett fridfullt villaområde i Kolding

Tillsammans med sin make Jens lever Dorthe i ett fridfullt villaområde i Kolding på Jyllands östkust. Särskilt lugnt är dock inte Dorthes och Jens vardagsliv. De går på dans en gång i veckan, motionerar tre gånger i veckan på ett träningscenter och cyklar till vardags. Sina två barn och fem barnbarn umgås de mycket gärna med och paret har en husvagn på den undersköna ön Rømø i danska Västerhavet som de åker till så ofta de kan.

På köksbordet dukar Dorthe fram rågbröd, bullar och kakor som hon själv har bakat – och så bjuder hon in oss till bords. Jag har kommit för att höra hennes historia om sin inkontinens, och tiden före och efter hon fick sin Interstimbehandling. Medan hon serverar kaffet börjar hon att berätta.

– Problemen startade när jag jobbade inom hemtjänsten och skulle hjälpa en man ur sängen. Någonting small till i ryggen och jag upplevde en stark smärta. Smärtorna gjorde att jag blev sjukskriven – jag hade fått diskbråck både i ryggen och nacken.

Träning och medicinering hjälpte inte

Det visade sig också att nervbanor till urinblåsan skadats så att Dorthe tappade kontrollen över sin blåstömning. Flera gånger om dagen blev hon akut kissnödig och hann inte till toaletten i tid. En tid av frustration började för Dorthe.

– Jag blev arg och kände mig vanmäktig, eftersom jag upplevde att det inte fanns något jag kunde göra. Det visade sig också med tiden att varken medicinering eller bäckenbottenträning hjälpte mig det allra minsta.

Alltid bindor och ombyte med i väskan

– Jag vägrade dock att låta problemen påverka mig psykiskt, säger Dorthe. Inte ville jag stanna hemma eller låta bli att dansa – hur skulle mitt liv då se ut? Jag valde att fortsätta att leva ett aktivt och socialt rikt liv, men jag fick se till att alltid ha med mig bindor och ombyteskläder i väskan. Och så lärde jag mig att hela tiden ha koll på var det fanns en toalett, oavsett var jag befann mig.

Dorthes okuvliga vilja och positiva livsinställning gjorde att hon inte lät sin sjukdom hindra sig. Tillsammans med sin make Jens har Dorthe, med sina bindor som ständiga följeslagare, rest mycket; bland annat till storstäder runt om i Europa, men de har också rest runt i länder som Sydafrika och Marocko.

TV-program om nervstimulering gav Dorthe hopp

En kväll fick Dorthes liv fick plötsligt en ny vändning. På TV visades ett amerikanskt inslag om en ”Interstim-operation” där en patient med blåstömningsproblem fick en neurostimulator implanterad med lyckat resultat. Dorthes nyfikenhet väcktes – och hon ville till varje pris ta reda på mer om behandlingen.

– Några dagar efter programmet vände jag mig min läkare, säger Dorthe. Läkaren kände inte till behandlingen, men lyckades efter en tid ta reda på att man utförde ingreppen på Herlevs sjukhus i Köpenhamn. Först fick jag dock stå på mig för att inte behöva få mer medicinering och att undvika botulinum-injektioner. När jag väl fick komma till Herlev blev jag undersökt och man såg snart att nervstimulering verkade vara lämpligt för mig.

Kunde hålla tätt direkt efter operationen

De elektriska signalerna påverkar nerverna till blåsan

I februari 2012 var det dags för att Dorthes implantation. Hon fick neurostimulatorn implanterad i sin vänstra skinka och en elektrod placerad så att elektriska signaler påverkar nerverna till blåsan.

– För mig var övertygelsen stor om att operationen skulle hjälpa mig, och jag var faktiskt inte ett dugg nervös inför ingreppet, säger Dorthe. Och det kändes så fantastiskt när jag upptäckte att jag kunde hålla tätt direkt efter operationen. Jag ville så klart ta en promenad med detsamma, men jag fick stilla mig hemma under två veckor. Men sedan dess har det varit full fart på mig igen. Jag har fått en ny frihet där jag slipper bära omkring på bindor och ombyteskläder – och jag behöver inte längre först av allt ta reda på var toaletten finns när jag kommer till en ny plats.

Våga prata om inkontinens!

Pinsamt och på gränsen till tabubelagt – så upplever Dorthe att många förhåller sig till inkontinens. Ibland när hon fört ämnet på tal har människor tystnat utan att veta de ska säga eller så har de bytt samtalsämne. Dorthe har försökt vara öppen med sina problem, och till exempel inte brytt sig om folks blickar i omklädningsrummet när hon tar av sig kläder och binda inför badet i poolen på träningscentret.

– Det är frihetsbegränsande nog som det är att inte kunna hålla tätt, säger Dorthe. Vi behöver acceptera att bindor är hjälpmedel precis som hörapparater och glasögon. Jag försökte att vara öppen och sade ofta att jag använde bindor för att jag inte kunde hålla tätt.

Dorthes påstridighet lönade sig

– Jag är en viljestark person, säger Dorthe. Och det krävdes lite engagemang från min sida för att min läkare skulle få upp ögonen för den här behandlingsformen. Och det har verkligen lönat sig - stimulatorn har gjort mitt liv mycket lättare.

Informationen på denna webbplats bör inte användas som ett substitut för ett samtal med din läkare. Tala alltid med din läkare angående diagnos och behandling.

Uppdaterad: 2012-07-02

Section Navigation

Additional information

Contact Us

Medtronic AB
Hemvärnsgatan 9
Box 54
171 54 Solna
Medtronic
work Tel +46 (8) 568 585 00
work Fax +46 (8) 568 585 01
Order/Kundservice
Medtronic
work Tel +46 (8) 568 585 10
work Fax +46 (8) 568 585 11
Medtronic
Medtronic
Sweden