Jag ser defibrillatorn som min livförsäkring

patient1_tachy3_l230_img_6179

För den vältränade Håkan Borg, 50 år, kom hjärtstilleståndet oväntat under ett möte på jobbet. Utan förvarning gled han ned under konferensbordet inför sina förbluffade kollegors ögon. Som tur var kunde två av hans kollegor hjärtlung-räddning, vilket höll honom vid liv till ambulansen kom.

Fram till hjärtstilleståndet var Håkan Borg hälsan själv. Han cyklade långlopp på mountainbike, var instruktör på Friskis & Svettis och levde ett aktivt liv med familj och vänner.

– Tiden närmast efter hjärtattacken var overklig, säger Håkan. Ena stunden var jag i ett möte på jobbet, och i nästa vaknade jag upp i en sjukhussäng med oroliga nära och kära runt omkring. När läkaren berättade att jag fått ett hjärtstillestånd, var min första fråga om jag kunde vara med i ett långlopp på mountainbike två månader senare.

– Utredningen visade att mitt hjärta har ökad risk för att få hjärtrusningar och att jag snabbt behövde en defibrillator (en ICD), säger Håkan. Några månader efter implantationen började jag jobba så smått igen. I efterhand har jag förstått att jag fortfarande befann mig i ett chocktillstånd. Jag var hur ”cool” som helst och insåg inte att jag kunde få fler allvarliga hjärtrusningar.

patient1_tachy3_l230_img_6232

– En dag när jag var hemma fick jag flera chocker från min defibrillator vilket gjorde mig väldigt rädd. Gudskelov var jag inte ute i skärgården då som jag hade varit strax innan, så jag kunde åka direkt till sjukhuset. På sjukhuset sövde man ner mig, och efteråt fick jag veta att defibrillatorn givit mig fler chocker under tiden jag var sövd. Sedan följde en tid där jag hela tiden var orolig. Vågar jag åka dit? Vart ska jag ta vägen om något händer där? Det tog upp emot ett år innan jag kände mig trygg och började leva någorlunda normalt.

– Defibrillatorn har räddat mitt liv flera gånger, säger Håkan. Förutom de första chockerna hemma har jag fått flera vid andra tillfällen. Fram till dess att läkarna vet exakt vad som är fel på mitt hjärta är defibrillatorn min livskamrat. Jag ser den som en livförsäkring.

– Den största förändringen är att jag måste ta det lite lugnare, säger Håkan. Förut gick det i 120 hela tiden: jobba, hem och vända, träna och umgås med vänner. Nu orkar jag inte lika mycket, det blir långa promenader och lite golf istället. Sjukdomen har lärt mig att njuta av småsaker som jag tidigare bara sprang förbi.

Håkan Borg, 55 år
Lever med ICD sedan 5 år tillbaka

 

Informationen på denna webbplats bör inte användas som ett substitut för ett samtal med din läkare. Tala alltid med din läkare angående diagnos och behandling.

Uppdaterad: 2012-03-05

Section Navigation

Additional information

Take Charge

Contact Us

Medtronic AB
Hemvärnsgatan 9
Box 54
171 54 Solna
Medtronic
work Tel +46 (8) 568 585 00
work Fax +46 (8) 568 585 01
Order/Kundservice
Medtronic
work Tel +46 (8) 568 585 10
work Fax +46 (8) 568 585 11
Medtronic
Medtronic
Sweden